Spatial Amber

Tijdens de zomer van 2021 begon Nigel zijn zoektocht in de wereld van Blender. Gefascineerd door de mogelijkheden van 3D-modeling en 3D-animatie leerde hij stapsgewijs over de diverse technieken in dit veld.

Na enkele maanden kon hij zich niet meer bedwingen en begon hij in zijn verbeelding diverse zaken met elkaar te verbinden.

Als fotograaf zocht hij een methode om het twee-dimensioneel medium van fotografie om te zetten naar 3D.

In zijn research ontdekte hij het proces van Photogrammetry, ofwel het extraheren van 3D-informatie uit een groep foto’s.

Nigel nam vervolgens een zestal beelden van zijn eigen hoofd en gebruikte software binnen Blender om hiervan een 3D-render te maken.

Verrast door het succes van het resultaat ging hij aan de slag met het 3D-model.

Het idee om een sculptuur te printen veranderde snel in een concept van iets meer draagbaars, zoals een sieraad. Zo kwam hij – na veel “trial en error” – tot het concept van een ring waarin zijn gezicht verzonken is in de ring.

Bombastisch en opzichtig waren dé parameters voor het ontwerp.

“Wie de quasi-arrogante daad begaat van diens eigen gezicht op een juweel te zetten, zoekt geen excuses. My face in your face” – Nigel Dubois

Een verzonken gezicht, een tijdsopname vastgehouden door de fysieke beperkingen van de kubus rondom. Een idee dat hij misschien onderbewust oppikte aan het tempelcomplex van Aboe Simbel in Egypte, waar vier beelden Ramses II voorstellen tijdens verschillende fases van diens leven.

Voor de realisatie en prototypes van het project werd er gekozen voor  i.materialise 

Van de finale ring zal hij een mal maken, om daarin vervolgens koper te gieten. De afwerking zal gebeuren door middel van een elektrolytisch procedé, waarbij een dunne laag goud wordt aangebracht op de buitenzijde van de ring.

%d bloggers liken dit: